Skip to Content

Kaip virtuvėje kovoti su bakterijomis ir mikrobais

Maisto ir jo atliekų bakterijos, mikrobai ir mikroorganizmai  užteršia šaldytuvą, stalviršius, prietaisus, virtuvės įrankius, plautuvę, plautuvės sifoną ir dar daugiau. Vadovaudamiesi šiais patarimais ir naudodami indų ploviklį „Pur“, galėsite džiaugtis švaresniais virtuvės indais, įrankiais ir paviršiais.

Kaip plinta mikrobai?

Mikrobai paprastai plinta per kontaktą, bet, priklausomai nuo mikrobų tipo, gali plisti ir oru. Kad virtuvėje nesidaugintų mikrobai, yra keli paprasti veiksmai, kurių galite imtis:

  • Prieš ruošdami maistą visada nusiplaukite rankas.
  • Mėsos produktams ir daržovėms naudokite skirtingas pjaustymo lenteles.
  • Palietę šiukšliadėžę, nedelsdami nusiplaukite rankas.
  • Plaukite rankas tarp maisto ruošimo etapų, pavyzdžiui, tarp faršo ruošimo ir salotų ruošimo.
  • Kruopščiai plaukite šakutes ir peilius. Jų grioveliuose ir tarpeliuose gali kauptis mikrobai ir bakterijos.

Kad virtuvės rankšluosčiuose, kempinėse ir kitose priemonėse nesikauptų bakterijos ir mikrobai

Virtuvės plautuvėje besiveisiantys mikrobai gali daugintis ir užteršti plaunamus įrankius. Mikrobų taikiniu gali tapti Jūsų indų skudurėlis, kempinė, plovimo šepetys, guminės pirštinės ir net virtuvės rankšluosčiai. Kad šiose priemonėse nebūtų bakterijų ir mikrobų, darykite taip:

  • Norėdami tinkamai išplauti kempines tarp indų plovimų, galite jas 5 minutes pamirkyti chlorkalkių tirpale arba 20 minučių acto tirpale. Pasirūpinkite, kad paskui jos būtų gerai išskalautos, ir padėkite šalia plautuvės išdžiūti.
  • Kad nesiveistų bakterijos, reguliariai plaukite indų šepetį. Siekdami geriausių rezultatų, rinkitės šepetį su nailoniniais šereliais. Ant tokių šerelių ne taip kaupiasi bakterijos.
  • Gumines pirštines pakeisti nėra brangu, bet vis tiek svarbu jas išlaikyti švarias ir paruoštas naudoti. Paskirkite vieną porą pirštinių naudoti virtuvėje (nemaišykite jų su pirštinėmis, skirtomis tualetui valyti).
  • Po kiekvieno naudojimo pirštines kruopščiai nuskalaukite. Atminkite, kad kai kurias bakterijas padeda pašalinti indų ploviklis ir karštas vanduo. Prieš padėdami pirštines gerai jas išdžiovinkite; ant jų likusiame skystyje gali pradėti daugintis bakterijos.
  • Reguliariai plaukite ir dezinfekuokite virtuvės rankšluosčius ir indų skudurėlius, net jeigu jie neatrodo nešvarūs. Norėdami dezinfekuoti, plaukite juos aukščiausioje temperatūroje

Virtuvės valymas indų plovikliu

Plovimo skystį „Pur“ galima naudoti ir Jūsų virtuvei valyti (nuoroda į „Virtuvės valymas indų plovikliu“). Indų plovikliu ir karštu vandeniu galima kruopščiai nuvalyti virtuvės darbinius paviršius, pavyzdžiui, stalviršiai, pjaustymo lentelės, viryklės paviršiai, virtuvės baldų plokštės. Šias vietas valyti reikia reguliariai. Norint sunaikinti bakterijas ir sumažinti kryžminės taršos pavojų, nuvalytus paviršius galima dezinfekuoti maistui saugia dezinfekcijos priemone arba chlorkalkėmis. Pjaustymo lenteles, ypač medines, reikia reguliariai keisti, nes jose kaupiasi mikrobai.

Jeigu virtuvę valote indų plovikliu, nepamirškite, kad valymo reikmenis irgi reikia išplauti ir išdžiovinti po kiekvieno naudojimo. Tai galioja ir šluostėms bei kibirams. Nepamirškite nušveisti ir grindų, nes ant jų irgi gali būti mikrobų.

Susiję puslapiai

  • Kaip veikia indų ploviklis?
  • Kiek indų ploviklio turėčiau naudoti?
  • Indų plovimo patarimai
  • Kaip plauti indus
  • Indų plovimas stovyklaujant
  • Ar galima naudoti indų ploviklį automobilio plovimui?
  • Valykite savo virtuvę indų plovikliu
  • Ar mūsų indų ploviklis tinka jautriai odai?
  • Indų ploviklio saugos instrukcijos
  • Ar „Pur“ yra biologiškai irus indų ploviklis?